КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ ТА ЧИННИКИ ЇЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Патика, Н.І. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Визначити та проаналізувати чинники забезпечення конкурентоспроможності сільського господарства України в умовах міжнародної економічної інтеграції. Методика дослідження. У процесі дослідження використано такі методи: аналізу та синтезу, за допомогою яких було систематизовано чинники конкурентоспроможності; порівняння й узагальнення, економіко-статистичний – для здійснення діагностики тенденцій розвитку сільського господарства України. Результати. Проведено аналіз динаміки розвитку сільського господарства України за період 2012-2017 рр. Виявлено тенденцію до погіршення економічних показників, що, в свою чергу, негативно позначається на рівні конкурентоспроможності галузі. Систематизовано та охарактеризовано чинники впливу на рівень конкурентоспроможності сільського господарства України. Встановлено, що найбільш значимими чинниками, які не сприяють росту конкурентоспроможності сільського господарства України, є недостатнє забезпечення галузі ресурсами та їх неефективне використання. Наукова новизна. Систематизовано чинники забезпечення конкурентоспроможності сільського господарства в умовах міжнародної економічної інтеграції з виділенням груп (стимулятори і дестимулятори, екзогенного й ендогенного впливу), що дозволить сформувати заходи аграрної політики підвищення конкурентоспроможності сільського господарства. Практична значущість. Виокремлення стимулюючих і дестимулюючих чинників, оцінка ступеня їх впливу на рівень конкурентоспроможності сільського господарства України, дозволить розробити ефективну довгострокову державну політику щодо розвитку і підтримки аграрної сфери, забезпечення конкурентоспроможності сільського господарства на основі вивчення її переваг і слабких сторін, яка буде зосереджена на гармонізації інтересів держави, підприємств і населення; з формуванням інноваційної та одночасно соціально-орієнтованої моделі розвитку.