МІЖНАРОДНІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ МИТНОЇ ВАРТОСТІ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ - Руда, Т.В.; Попель, С.А.; Марчуков, А.С. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження особливостей визначення митної вартості транспортних засобів у провідних країнах світу. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в статті використано такі методи: індукції та дедукції, теоретичного узагальнення, узагальнення, абстрагування, діалектичного пізнання – при вивченні наукових джерел та дослідженні нормативно-правових актів з питань визначення митної вартості транспортних засобів; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Проведено аналіз та наведено характеристику процедури визначення митної вартості нових та таких, що були у вжитку транспортних засобів в провідних країнах світу, а саме – США, Австралії, Новій Зеландії. Вивчено особливості застосування основного (за ціною договору щодо товарів, які імпортуються (вартість операції)) та альтернативних методів визначення митної вартості транспортних засобів. Розглянуто особливості визначення митної вартості транспортних засобів залежно від країни імпорту (країна-член ЄС чи ні). Вивчено основні нормативно-правові акти, що регламентують процедуру контролю за митною вартістю транспортного засобу. Наукова новизна. Систематизовано основні підходи до визначення митної вартості транспортних засобів провідних країн світу, що ґрунтуються на застосуванні методів тарифного та нетарифного регулювання й чіткому нормативно-правовому врегулюванні цих питань. Практична значущість. Основні положення даного дослідження можуть бути використані в процесі напрацювання пропозицій та внесення змін і доповнень до законодавчих актів, що регламентують особливості визначення митної вартості транспортних засобів.