СТРУКТУРИЗАЦІЯ КАТЕГОРІЇ «МИТНА СПРАВА»: ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАКТИКА ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - Туржанський, В.А.; Хома, Д.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження підходів до трактування категорії «митна справа» відповідно до норм вітчизняного та європейського законодавства в контексті структуризації таких складових, як: митна діяльність, митний режим, митний контроль та боротьба з митними правопорушеннями. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є вітчизняна й міжнародна нормативно-правова база, наукові праці вітчизняних вчених щодо структуризації категорії «митна справа». Для досягнення поставленої мети використано наступні методи: монографічний – при вивченні наукових праць щодо сутності та структуризації категорії «митна справа»; логічного узагальнення та систематизації – при дослідженні міжнародних та вітчизняних нормативно-правових актів за темою дослідження; абстрактно-логічний – при формуванні висновків. Результати. Розкрито підходи до обґрунтування сутності категорії «митна справа» відповідно до вітчизняного та європейського законодавства в контексті структуризації таких складових, як митна діяльність, митний режим, митний контроль та боротьба з митними правопорушеннями. Охарактеризовано основні нормативно-правові акти ЄС щодо здійснення митної справи. Проведено порівняльний аналіз категорій «митний режим» відповідно до норм Митного кодексу України та «митна процедура» згідно Митного кодексу ЄС. Визначено підходи до митного контролю з метою дотримання норм законодавства з питань митної справи. Виокремлено ознаки можливих порушень законодавства з питань державної митної справи та запропоновані можливі шляхи вдосконалення системи запобігання та протидії незаконному переміщенню товарів і транспортних засобів через митний кордон в Україні. Наукова новизна. Отримало подальшого розвитку дослідження нормативно-правової бази та наукових гіпотез щодо структуризації категорії «митна справа» в контексті європейської та вітчизняної практики. Практична значущість. Основні положення дослідження можуть бути використані при підготовці посібників, методичних матеріалів, розробці лекцій з питань здійснення державної митної справи, а також при написанні інших наукових робіт за вказаною проблематикою.