СТРУКТУРНА МОДЕРНІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ БАГАТОРІВНЕВОГО УПРАВЛІННЯ - Васіна, А.Ю. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Розкриття механізму багаторівневого управління процесами структурування національної економіки та визначення напрямів його удосконалення в контексті забезпечення цілісності економічної системи, стратегічної спрямованості та інтегрованості розвитку її складових. Методика дослідження. В процесі дослідження використані методи: логічний – при обґрунтуванні необхідності запровадження інтегрованого підходу до вирішення назрілих структурних проблем на основі використання механізмів багаторівневого управління; системного аналізу, систематизації, узагальнення – для виокремлення базових підходів до здійснення управління процесами структуризації економіки на різних рівнях, при розкритті передумов ефективної структуризації національної економіки, що формуються через механізми багаторівневого управління, сутнісних характеристик багаторівневого управління структурною модернізацією економіки та засад його ефективного здійснення; системного підходу – при обґрунтуванні ієрархічності завдань багаторівневого управління структурною модернізацією національної економіки як цілісного механізму взаємопов’язаних цілей та управлінських впливів його елементів; абстрактно-логічний – для теоретичних узагальнень і формулювання висновків дослідження. Результати. Обґрунтовано необхідність запровадження інтегрованого підходу до вирішення назрілих структурних проблем національної економіки на основі використання механізмів багаторівневого управління з метою залучення можливостей всіх елементів економічної системи. Визначено передумови ефективного структурування національної економіки, формування яких здатен забезпечити механізм багаторівневого управління. Виокремлено засади ефективного використання потенціалу багаторівневого управління процесами структурного удосконалення економіки. Запропоновано підходи до посилення дієвості цілеорієнтуючих, координаційних, інтегруючих впливів управлінських інституцій національного рівня в рамках вироблення стратегії структурної модернізації національної економіки, реалізацію якої доцільно забезпечувати через механізми оптимального поєднання державного централізованого впливу та управлінських ініціатив суб’єктів структуризації економіки різних рівнів. Визначено базові умови цільового структурування економічних систем мезо- та локального рівнів, що передбачають необхідність обґрунтованого вироблення і реалізації секторальних, регіональних, локальних структурних політик та їх органічного включення у цілісний механізм структурної модернізації національної економіки на основі ефективного використання інструментарію стратегування владними структурами всіх рівнів. Наукова новизна. Обґрунтовано науково-методологічні підходи до формування механізму багаторівневого управління процесами структурної модернізації національної економіки, що, на відміну від існуючого, зорієнтований на комплексне вирішення структурних проблем в економічних системах макро-, мезо- та локального рівнів в рамках реалізації структурної політики, що забезпечується управлінськими інституціями на засадах інтеграції та взаємодії як по вертикалі, так і по горизонталі. Практична значущість. Запропоновані у дослідженні підходи до формування й реалізації механізму багаторівневого управління процесами структурування національної економіки можуть бути використані органами влади різних рівнів при вирішенні структурних проблем в економіці секторів, регіонів, територіальних громад в контексті забезпечення цілісності економічної системи, стратегічної спрямованості та інтегрованості розвитку її складових.