СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВНУТРІШНЬОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Байда, Б.Ф. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Аналіз стану та динаміки розвитку внутрішнього туризму в Україні із застосуванням інструментів кількісного економічного аналізу. Методика дослідження. У статті було застосовано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема такі: формалізації (для обчислення темпів приросту ключових індикаторів, що характеризують внутрішній туризм в Україні (кількість внутрішніх туристів, кількість колективних засобів розміщення, середня тривалість життя, надходження прямих іноземних інвестицій в Україну, витрати держави на розвиток інфраструктури та капітальні інвестиції в туристичну сферу, інфляція); аналізу і синтезу (для дослідження, обґрунтування видимих взаємозв’язків між показниками); індукції і дедукції (для вирішення питань, що стосуються напрямів розвитку внутрішнього туризму в Україні). Результати. Проведено обчислення темпів приросту показників, що презентують розвиток внутрішнього туризму в Україні: кількість внутрішніх туристів, кількість колективних засобів розміщення, середня тривалість життя, надходження прямих іноземних інвестицій в Україну, витрати держави на розвиток інфраструктури та капітальні інвестиції в туристичну сферу, інфляція. Відстежено тенденцію розвитку зазначених показників та проаналізовано й обґрунтовано отримані результати. Наукова новизна. Набули подальшого розвитку наукові положення щодо характеристики розвитку внутрішнього туризму в Україні на основі застосування кореляційного аналізу і обчислення темпів приросту показників. Практична цінність. Результати дослідження можуть бути використані у процесі проведення кореляційного аналізу впливу окремих показників (кількість колективних засобів розміщення, середня тривалість життя, надходження прямих іноземних інвестицій в Україну, витрати держави на розвиток інфраструктури та капітальні інвестиції в туристичну сферу, інфляція) на збільшення кількості внутрішніх туристів в Україні, а також прогнозування внутрішнього потоку у перспективі.