ПОЛЬСЬКИЙ ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ SOLVENCY II: ОСОБЛИВОСТІ ТА ІНСАЙТИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Балицька, Марія; Тимошенко, Марія (Сталий розвиток економіки, 2023)
У даній статті докладно проаналізовано впровадження стандартів платоспроможності Solvency II в Польщі, починаючи з 2015 року, і розглянуті можливості його застосування для уніфікації операційних стандартів українських фінансових оферентів у контексті євроінтеграції. Автори статті визначають позитивний вплив польського досвіду на рівень регулювання, захист прав страхувальників та конкурентоспроможність страховиків. Також проведено аналіз організації нагляду за дотриманням стандартів платоспроможності в Україні, зокрема вдосконалення українського законодавства. Зроблено акцент на змінах у вимогах до страховиків, ліцензуванні, договорах страхування та стрес-тестуванні. Наведено практичні рекомендації щодо впровадження нових методів контролю за платоспроможністю українських страховиків.