ПРОБЛЕМИ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОГО РОСІЙСЬКОГО ВТОРГНЕННЯ - Гісем, Марія; Король, Марина (Сталий розвиток економіки, 2023)
Дана стаття присвячена вивченню проблем фінансової безпеки банківського сектору України у контексті повномасштабного російського вторгнення. Автор аналізує вплив зовнішніх факторів, пов’язаних із військовим конфліктом та анексією територій, на функціонування та стійкість банківської системи. Особлива увага приділяється ризикам, які виникають у зв’язку з втратою територіальної цілісності та економічною нестабільністю у зоні конфлікту. У роботі розглядаються стратегії та заходи, які можуть бути призначені для забезпечення фінансової стійкості банківського сектору в умовах геополітичної напруженості. Досліджено структуру доходів української банківської системи за останні 5 років. Розглянуто умови, створені Національним банком України для нормального функціонування банків у надзвичайно складних умовах. Визначаються основні напрями політики та реформ, спрямованих на збереження інтеграції банківської системи України в міжнародних фінансових ринках та забезпечення її стійкості в умовах внутрішньої та зовнішньої нестабільності.