КІБЕРШАХРАЙСТВО ЯК ЗАГРОЗА СТАЛОМУ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: СИСТЕМНИЙ БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ - Доценко, Тетяна; Кузьменко, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2023)
У галузі охорони здоров’я зростає хвиля кібершахрайства. Основною метою проведеного дослідження є ретроспективний і поточний системний бібліометричний аналіз наукових досліджень за напрямком кібершахрайства як загроза сталому розвитку системи охорони здоров’я. Актуальність вирішення даної наукової проблеми полягає у проведенні не традиційного, а комплексного інноваційного систематичного дослідження галузі, виявленні пріоритетних виявлення динамічних, географічних і міжгалузевих зв’язків і напрямків, проблемних аспектів. Дослідження виконано в наступній логічній послідовності: визначення критеріїв відбору публікацій з тематики кібершахрайств у системі охорони здоров’я; визначення динаміки наукових статей із зазначеного напрямку; аналіз географічного розподілу досліджень; вивчення розподілу предметних областей досліджуваної проблеми; формування та аналіз кластерів наукових статей з кібершахрайств у системі охорони здоров’я за ключовими термінами; побудова еволюційно-часової мапи взаємозв’язків досліджуваних категорій з іншими науковими поняттями у динаміці; визначення та аналіз напрямків розподілу кібератак у галузі охорони здоров’я за векторами на основі відомостей. В якості аналітичних інструментів дослідження застосовано платформи Scopus, ПЗ VOS Viewer, статистична база даних Statista. У дослідженні теоретично доведено наявність тісного взаємозв’язку системи охорони здоров’я та кібершахрайств. Результати запропонованої моделі комплексного систематичного дослідження галузі охорони здоров’я, дозволять вчасно виявляти пріоритетні напрямки та проблемні аспекти галузі в аспекті кібербезпеки, дозволить покращити забезпечення захисту пацієнтів, даних пацієнтів, управління безпекою лікарень, посилити захист медичних пристроїв, мінімізувати ризики кібервтрат у системі охорони здоров’я, для організації сталого розвитку галузі охорони здоров’я, для забезпечення міцного здоров’я людей.