ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ - Залюбовська, Світлана; Фурман, Світлана; Грущенко, Олена (Сталий розвиток економіки, 2023)
Мета статті полягає в обґрунтуванні та поглибленні теоретичних основ корпоративного управління. В статті розкрито сутність економічного поняття «корпоративне управління» у розрізі нормативно-правового та наукового підходів з виокремленням в останньому різних точок зору: (з позиції корпоративного контролю та взаємовідносин між різними учасниками підприємства; з організаційної точки зору та захисту прав інвесторів). Запропоновано авторське трактування сутності економічного поняття «корпоративне управління», як системи взаємовідносин між керівними органами, акціонерами та іншими зацікавленими особами, яка використовує певний набір функцій, принципів, методів та прийомів для регулювання правил і процедур прийняття управлінських рішень безпосередньо на підприємстві, а також розподілу прав та обов’язків між його підрозділами, в напрямі підвищення рівня конкурентоспроможності, прибутковості, фінансової прозорості та належного контролю. Обґрунтовано основні моделі корпоративного управління, виокремлено змішану модель корпоративного управління, систематизовано її головні позитивні та негативні риси. Наведено стандарти ефективного корпоративного управління в життєдіяльності підприємства.