ЕКОСИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ШКОДИ ТА ЗБИТКІВ - Ільїна, Марія; Лопес , Алвес Фабіо (Сталий розвиток економіки, 2023)
У статті представлено й обгрунтовано методологічні засади оцінки екологічної шкоди та збитків на основі екосистемного підходу. Представлені методологічні засади адаптовано для оцінювання втрат природно-заповідних територій. Проаналізовано сучасне законодавство України, яке визначає поняття, пов’язані з завданням екологічної шкоди та втрат, і регулює їх відшкодування. Розглянуто зв’язок українського законодавства з основними міжнародними документами щодо відшкодування екологічної шкоди, а також методологічні підходи до її обрахунку. Представлено принципи екосистемного підходу до оцінювання збитків, завданих довкіллю; наведено способи обрахунку втрат екосистемних послуг природно-заповідних територій. Обраховано вартість екосистемних послуг території окремого національного природного парку.