АНАЛІЗ ВПЛИВУ ФАКТОРІВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ АКТИВІВ - Кравець, Дар’я; Семенова, Катерина (Сталий розвиток економіки, 2023)
У статті представлено результати проведення економіко-математичного моделювання для ефективного управління фінансовими активами підприємств харчової промисловості, машинобудування, сільського господарства та сфери послуг. Досліджено вплив внутрішніх факторів на коефіцієнт оборотності фінансових активів підприємства, який є одним із основних показників, що характеризує ефективність їх використання. В якості об’єкту дослідження обрано фінансові активи підприємства, оскільки визначення стану, структури та ефективності їх використання є одним із головних завдань аналізу, тому що для забезпечення довгострокової виробничої та ефективної фінансової діяльності підприємству необхідно мати достатній рівень ліквідних ресурсів для того, щоб бути спроможним покрити кредиторські зобов’язання і зберегти свою платоспроможність. Для виявлення резервів підвищення ефективності використання фінансових активів поставлено та вирішено наступні завдання: визначено складові та чинники впливу на результативний показник (коефіцієнт оборотності фінансових активів); здійснено деталізований аналіз управління фінансовими активами за допомогою інструментарію аналізу даних, зокрема регресійно-кореляційного методу, який дозволяє не лише надати економіко-математичну модель зв’язку, а й показати силу впливу факторів на досліджуваний результативний показник.