ЗВ’ЯЗОК НЕДОВІРИ ДО ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ ТА ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ: БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ДОСЛІДЖЕНЬ ЗА 1986–2023 РОКИ - Літовцева, Вероніка (Сталий розвиток економіки, 2023)
Стаття присвячена систематизації попередніх досліджень недовіри до фінансового сектору та її зв’язку з фінансовою стабільністю. Використовуючи аналітичні інструменти Scopus та програмне забезпечення VOSviewer було проведено багаторівневий бібліометричний аналіз. В результаті дослідження, було виявлено, що, галузева структура досліджень зв’язку недовіри та фінансової стабільності показала високий рівень диверсифікації, а провідними науковими областями було визначено економіку, економетрику, фінанси, соціальні науки, бізнес, менеджмент та облік. Аналіз динаміки публікацій за 1986-2023 рр., дозволив виявити 5 етапів наукового інтересу до досліджуваної тематики. Географічним центрами наукових досліджень зв’язку недовіри та фінансової стабільності було визначено США. Кластерний аналіз дозволив ідентифікувати шість кластерів до яких було включено 51 ключове слово. В результаті змістовно-контекстного аналізу кластерів було виявлено, що довіра виступає медіатором між фінансовою стабільністю та поведінковими чинниками, що впливають на рівень довіри.