ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОНОВЛЕННЯ І МОДЕРНІЗАЦІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ НАПРЯМ ПІДВИЩЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Стельмащук, Антон; Малік, Микола (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Обґрунтування теоретико-методичних положень щодо технологічного оновлення і модернізації сільськогосподарських підприємств як інноваційного напряму підвищення їх конкурентоспроможності. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження стали наукові методи пізнання, що базуються на системному підході до розв’язання поставлених завдань. Для досягнення визначеної мети і отримання результатів дослідження використано низку загальних та спеціальних наукових підходів і методів: діалектичний і монографічний методи (при опрацюванні наукових публікацій); методи аналогії та порівняння(при обґрунтуванні процесів технологічного оновлення сільськогосподарського виробництва та модернізації аграрних підприємств, а також при визначенні механізмів підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств);комплексний підхід (при обґрунтуванні напрямів інноваційної діяльності). Результати. Обґрунтовано, що модернізація аграрного підприємства – це такий стан його сталого і ефективного розвитку, який ґрунтується на впровадженні у виробництво досягнень науково-технічного прогресу, спрямованих на оновлення матеріально-технічної бази з метою домогтися виготовлення продукції з інноваційним наповненням та конкурентоспроможної на зовнішньому і внутрішньому ринках. Визначено, що підвищення активності інноваційної діяльності вітчизняних аграрних підприємств є однією з головних передумов стабільності та сталого розвитку аграрної економіки. Успішне функціонування сільськогосподарських підприємств в умовах розвитку конкуренції можливе лише при здійсненні систематичного технологічного оновлення сільськогосподарського виробництва. Наукова новизна. Встановлено, що головним інструментом підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору економіки України є інноваційна модель розвитку, в якій підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва на сучасному етапі зумовлюється в значній мірі широким впровадженням у практику вітчизняних і світових досягнень науково-технічного прогресу. Практична цінність. Активне впровадження у вітчизняну практику інноваційної моделі розвитку сільськогосподарських підприємств сприятиме підвищенню їх конкурентоспроможності на вітчизняному і світовому ринках аграрної продукції.