ОСОБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Намлієва, Наталя (Сталий розвиток економіки, 2023)
Зважаючи на повномасштабне воєнне вторгнення, всі суб’єкти підприємницької діяльності зазнають різних втрат. Державна підтримка українського бізнесу у воєнний час є надзвичайно актуальною, так як саме від бізнесу залежить майбутнє не тільки нашої економіки, але й держави загалом. Суб`єкти підприємництва пристосовуються до нових викликів, а також допомоги з боку держави та міжнародних партнерів. Відбувається відновлення економічної активності підприємств в багатьох секторах підприємництва. В статті досліджено особливості основних видів підприємницької діяльності та методів їх підтримки в умовах воєнного стану. Представлено основні сектори підприємн6ицтва, їх галузеві особливості, встановлено їх вразливість до повномасштабного вторгнення, систематизовано методи адаптації до обставин сьогодення. Досліджено стан підприємництва, ключові зміни в організації їх бізнес-сектору. Досліджено особливості реєстрації фізичних осіб-підприємців під час дії воєнного стану. Проаналізовано нормативно-правову базу, що регулює ведення підприємницької діяльності в умовах воєнного стану. Загалом виробнича сфера, яка понесла суттєві збитки та руйнування під час війни, поступово відновлюється. Наростили виробництво підприємства харчової промисловості. Це відбулось в умовах збільшення сировинної бази з боку сільгоспвиробництва та поступового налагодження певного асортименту й нових шляхів поставок продукції. Константовано, що в умовах провадження підприємницької діяльності, підприємець задля подолання негативних явищ сьогодення має налагоджувати співпрацю з іншими суб’єктами господарювання. Доведено, що підприємництво є підґрунтям економічного та громадського розвитку, основою функціонування національної економіки, а підприємець є рушійною силою економічного розвитку.