ВПЛИВ СТРАХУВАННЯ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇН СВІТУ В УМОВАХ ІНДУСТРІЇ 4.0 ТА 5.0 - Рижиков, Максим; Грінько, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2023)
У цій статті досліджується зв’язок між страхуванням та економічним зростанням у 8 розвинених країнах світу, які входять до топ-10 країн за обсягами страхових премій за період 2019–2021 років. У статті розгянуто сутність понять Індустрія 4.0 та 5.0, страхування. Охарактеризовано стан страхового світового ринку. Проведено кореляційний аналіз між обсягами страхових премій та розвитком економік країн, що був представлений макроекономічними показниками. Дослідження виявило позитивний та значний зв’язок між страхуванням, виміряним через обсяги премій, та економічним зростанням для розвинутих країн, які вже мають розвинений ринок страхування. Також у дослідженні було доведено, що існує помітний зв’язок із соціальними показниками, зокрема заробітною платою. Надані пропозиції щодо поліпшення подальшого розвитку страхового ринку в Україні з урахуванням особливостей Індустрії 4.0 та 5.0.