ЕКОЛОГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ, МОНІТОРИНГ ТА АУДИТ: НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Самусевич, Ярина; Теницька, Ірина; НовиковаДарʼя (Сталий розвиток економіки, 2023)
Збільшення рівня антропогенного впливу загострює проблеми забруднення атмосферного повітря, ґрунтів та засмічення земель відходами. При цьому відсутність дієвих заходів контролю та моніторингу за станом навколишнього природнього середовища підвищує актуальність тематики ефективного управління довкіллям. Поточна екологічна ситуація вимагає від органів державної влади застосування таких заходів, які б повною мірою компенсували збитки, завдані довкіллю, оскільки саме органи державної влади несуть відповідальність за їх відсутність та неефективність. В Україні управління навколишнім природнім середовищем реалізується через оцінку та регулювання рівня впливу на довкілля при тому, що нормативно визнаними та застосовуваними заходами управління є екологічний контроль, моніторинг та аудит, особливості реалізації, забезпечення та головні проблеми яких були розглянуті у цій статті.