ВІДТВОРЕННЯ ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ЯК ОСНОВА МОДЕРНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Свиноус, Іван; Гаврик, Олеся; Хомяк, Наталя (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Розробка теоретичних, методологічних положень і практичних рекомендацій щодо відтворення технічної бази сільськогосподарських підприємств. Методика дослідження. Для реалізації поставлених у дослідженні завдань використовувалися такі методи та прийоми: монографічний, статистичних групувань – для комплексного вивчення сучасного стану сільськогосподарського виробництва, особливостей формування та ефективності використання елементів матеріально-технічної бази (МТБ) сільськогосподарського виробництва, а також визначення факторів, що впливають на інтенсивність відтворення МТБ; вибірковий – для детального обстеження окремих товаровиробників щодо розрахунку комплексних показників інтенсивності відтворення окремих елементів МТБ; порівняння – для зіставлення економічних явищ у різні часові періоди з метою виявлення причинно-наслідкового зв’язку. Результати. Встановлено, що кількість тракторів у сільськогосподарських підприємствах у розрахунку на 1000 га ріллі зменшилась на 42%, зернозбиральних комбайнів – 35% у розрахунку на 1000 га зернових. Водночас потужність двигунів тракторів у розрахунку на 1000 га відповідного виду сільськогосподарських угідь знизилася лише на 15%, зернозбиральних комбайнів – на 2%. Отже, при значному зменшенні кількості технічних засобів виявлено зниження показників за потужністю техніки, що дає підстави для висновку про заміну її більш силовими зразками. Виявлено, що в сільськогосподарських підприємствах відбувався процес оптимізації кількості тракторів залежно від площі землекористування: у господарствах із площею від 500,1–5000 га суттєвих коливань показника кількості тракторів не спостерігалося; у малих суб’єктах агробізнесу в 2016 р. відносно 2015 р. знизилася кількість тракторного парку, що зумовлено стратегічними цілями їхнього розвитку щодо інтенсифікації виробничого процесу. Наукова новизна. Запропоновано систематизацію факторів, що впливають на процеси відтворення складових МТБ сільськогосподарських підприємств, а саме: природно-кліматичні; техніко-технологічні; організаційно-економічні та політико-правові, показано вектори та ступінь їх впливу на відтворювальну динаміку, що сприятиме досягненню обґрунтованих висновків щодо активізації відтворювальних процесів. Практична значущість. Запропоновані заходи технічного переозброєння сільськогосподарських підприємств можуть бути використані при складанні перспективного інвестиційного плану суб’єкта господарювання в сфері агробізнесу. Практичні рекомендації щодо комплектації основними видами сільськогосподарської техніки в залежності від площі землекористування можуть бути використані при розробці бізнес-планів виробничо-господарської діяльності господарств корпоративного сектору аграрної економіки.