РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН НА ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНІ РЕСУРСИ ЯК НАПРЯМ ЗМІЦНЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ТА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Скидан, Олег; Кільніцька, Олена; Яремова, Марина; Старунська, Альона (Сталий розвиток економіки, 2023)
У статті висвітлено проблему зміцнення соціально-економічної й енергетичної безпеки України з точки зору регулювання цін на паливно-енергетичні ресурси. Метою статті є уточнення теоретико-методичних основ та вивчення правових норм системи моніторингу цін на паливно-енергетичні ресурси щодо встановлення основних тенденцій їх змін і регулювання для зміцнення соціально-економічної та енергетичної безпеки України. Доведено необхідність імплементації єдиної державної системи виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги в Україні та її адаптації до міжнародних підходів та стандартів. Наведено порівняння енергомісткості України за 2008-2020 рр. за даними Міжнародного енергетичного агентства та Державної служби статистики України. Встановлена перманентна тенденція зростання частки витрат на паливно-енергетичні, житлово-комунальні та транспортні послуги у структурі середньомісячних сукупних витрат на одне домогосподарство в Україні у 2010-2021 рр. Аналіз динаміки індексів цін на енергетичні ресурси підтверджує, що їх вартість у структурі витрат українських домогосподарств зростає насамперед за рахунок збільшення їх вартості, що потребує системного моніторингу та регулювання. Наведено порівняння цін на окремі види енергетичних ресурсів (природний газ, теплова енергія, електроенергія, нафта, пальне у динаміці), у розрізі як основних постачальників, так і споживачів: для населення, бюджетних установ і організацій, непобутових споживачів. Запропоновано перспективи щодо оптимізації цінової політики, створення стабільних умов для розвитку вітчизняних енергетичних підприємств, підтримки енергоефективності, зміцнення соціально-економічної та енергетичної безпеки.