УДОСКОНАЛЕННЯ МАРКЕТИНГОВИХ КОНКУРЕНТНИХ СТРАТЕГІЙ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Багорка, Марія; Абрамович, Інна (Сталий розвиток економіки, 2024)
В статті розглянуто основні проблеми сучасного функціонування аграрних підприємств, визначена роль маркетингових конкурентних стратегій, представлені базові конкурентні стратегії та алгоритм їх розробки, сформовані дієві пропозиції їх удосконалення. На підставі теоретичних обґрунтувань встановлено, що конкурентоспроможність підприємства – це рівень його потенціалу, який забезпечує здатність утримувати або розширити свою частку ринку в конкурентному середовищі. Існує багато стратегій досягнення конкурентоспроможності переваги, але базовими конкурентними стратегіями є: стратегія зниження собівартості продукту, продуктова стратегія диференціації, стратегія сегментації, інновація стратегія, стратегія негайного реагування на потреби ринку. Розробка маркетингової конкурентної стратегії є одним із важливі складові підвищення конкурентоспроможності підприємств аграрної галузі і передбачає вибір, виявлення адаптивних особливостей при розробці та оцінюванні альтернативних конкурентних стратегій. Розробка сучасної комплексної конкурентної стратегії підприємства повинна поєднувати і гармонізувати цілі та завдання стратегій різних рівнів.