ДЕРЖАВНІ ОБЛІГАЦІЇ ЯК ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ВОЄННОГО СТАНУ - Пернарівський, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено сутність та особливості державних цінних паперів як джерела покриття дефіциту державного бюджету та інвестиційного інструменту для населення в умовах цифровізації та воєнного стану. Охарактеризовано основні переваги облігацій внутрішньої державної позики, які зумовлюють їх популярність серед інвесторів. Проведено аналіз динаміки вкладень населення в облігації внутрішньої державної позики в умовах воєнного і виявлено її основні особливості. У ході аналізу охарактеризовано чинники, що впливають на фінансову поведінку в умовах воєнного стану. Визначено основні чинники інвестиційної привабливості облігацій внутрішньої державної позики для населення в умовах цифровізації та воєнного стану. Обгрунтовано необхідність застосування ефективної відсоткової ставки при визначенні інвестиційної привабливості облігацій внутрішньої державної позики для населення. Досліджено ризики населення при вкладанні коштів в державні цінні папери.