МЕХАНІЗМИ ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ПІД ЧАС ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Татар, Марина; Забуранна, Валерія (Сталий розвиток економіки, 2024)
Проаналізовано динаміку Глобального індексу інновацій за 2017–2023 роки й встановлено, що Україна, навіть попри воєнний стан, має великий потенціал та передумови для інноваційного розвитку. Визначено сильні та слабкі сторони інноваційного розвитку України. Україна володіє могутнім інтелектуальним потенціалом, однак, основною перешкодою підвищення інноваційного розвитку підприємств України є недостатній обсяг фінансування, тому забезпечити сталий інноваційний розвиток можливо лише за умови фінансування інноваційної діяльності суб’єктів господарювання та всебічної комплексної державно-приватної взаємодії. Необхідне формування цілісного уявлення щодо фінансування інноваційного розвитку суб’єктів господарювання, що забезпечить відновлення в постковідний, воєнний та післявоєнний періоди, оновлення матеріальної бази, зростання обсягів виробництва, підвищення ділової активності, випуск конкурентоспроможної на світових ринках продукції. Проаналізовано можливі джерела фінансування інноваційного розвитку підприємств України й ідентифіковано фактори впливу на фінансування інноваційного розвитку суб’єктів господарювання. Визначено переваги та недоліки джерел фінансування інноваційного розвитку. Аналіз статистичних даних показав, що основним джерелом фінансування інновацій у промисловості України є власні кошти підприємств. Систематизовано механізми та інструменти мобілізації фінансових ресурсів для фінансування інноваційного розвитку суб’єктів господарювання. Результати моделювання впливу джерел фінансування на ВВП та обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) підприємств продемонстрували більш вагоме значення фінансування підприємств за рахунок коштів державного бюджету для збільшення результативності інноваційної діяльності, що може обумовлюватися мотивованістю підприємств у зв’язку з зацікавленістю державою в підвищенні інноваційності та конкурентоспроможності підприємств, а також підвищеною відповідальністю підприємств та необхідністю подання звітів до органів державної влади, пов’язаних з використанням наданих бюджетних коштів.