ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ МОРСЬКИМИ ПЕРЕВЕЗЕННЯМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Головченко, Олена (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено теоретичні і методологічні аспекти управління морськими перевезеннями у сучасних умовах глобальної економіки, розглянуто значення морських перевезень як ключового компонента світової торгівлі та економічного розвитку, проведено аналіз сучасного стану морських перевезень та визначення шляхів підвищення їх ефективності. Виділені основні виклики і труднощі, з якими стикається галузь морських перевезень, тенденцій розвитку морської транспортної системи та її вплив на світову економіку, визначені аспекти, які найбільше впливають на ефективність управління морськими перевезеннями. Розглянуто використання передових технологій в морському транспорті, можливості автоматизації та використання штучного інтелекту в процесах управління морськими перевезеннями. Досліджено можливості використання екологічно чистих технологій у морському транспорті. Розглянуто впровадження ефективних систем комунікацій у сфері управління морськими перевезеннями, та можливості співпраці між країнами у сфері морського транспорту для оптимізації міжнародних логістичних ланцюгів. Досліджено перспективи розвитку галузі на основі виявлених тенденцій та інновацій. Запропоновані шляхи підвищення ефективності управління морським транспортом.