АЛЬТЕРНАТИВНІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ МІКРО- ТА МАЛИХ АГРОВИРОБНИКІВ - Маєвська, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено моделі управління ланцюгами доданої вартості в сегменті мікро та малих виробників агропродовольства в умовах повномасштабних військових дій в Україні та запропоновано альтернативну модель управління, що дозволяє диференціювати канали розподілу та максимізувати прибуток. За традиційного підходу до управління ланцюгами постачання та розподілу значна частина прибутку залишається у великих роздрібних мереж, натомість агровиробники, особливо мікро та малі форми господарювання, є найслабшою ланкою, що володіє мінімальною ринковою владою, де відповідно, залишається найменша частка маржі ланцюга. Соціологічне дослідження проведене у 2022-2023 рр. серед керівників вітчизняних мікро та малих виробників агропродовольства показує, що такі ринкові фактори як розгалужені бізнес-зв’язки та доступ до регіональних об’єднань агровиробників, доступ до актуальної ринкової інформації та сучасних IT-технологій дозволяють швидко реагувати на ринкові виклики та утворювати нові форми економічної взаємодії, що дозволяють хеджувати ризики та отримувати більш стійкі конкурентні переваги.