МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС У РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Струтинська, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Дослідження та аналіз місця і ролі малого та середнього бізнесу у реалізації концепції розвитку цифрової економіки України. Методика дослідження. При написанні статті використано методи дослідження, засновані на загальнонаукових та емпіричних прийомах економічної науки. Так, методами узагальнення та порівняння встановлено, що малі та середні підприємства відіграють надзвичайно важливу роль у забезпеченні економічного розвитку країни, а впровадження цифрових технологій та інструментів у діяльність суб’єктів господарювання є рушієм, який сприятиме їх більш ефективному розвитку та конкурентоспроможності всієї економіки. Структурний підхід було застосовано для визначення етапів, які повинен враховувати бізнес при переході до цифрової трансформації. Інформаційним підґрунтям дослідження виступили статистичні дані Державної служби статистики України. Результати. Проаналізовано місце і роль малого та середнього бізнесу у реалізації концепції розвитку цифрової економіки України. Визначено, що для того аби малий та середній бізнес зумів підвищити потенціал вітчизняної економіки, йому потрібно швидше впроваджувати інновації. В свою чергу, цифрова трансформація є передумовою для ефективного впровадження інновацій та досягнення сталого зростання. Для цього необхідно: зрозуміти потенціал використання (можливостей) цифрового світу; бути клієнтоорієнтованим; ефективно працювати з даними; прийняти інноваційне мислення; провести реструктуризацію власних бізнес-моделей; інвестувати в своїх співробітників; розробити дорожні карти цифрової трансформації. Наукова новизна. Структуровано основні етапи, які повинен враховувати вітчизняний бізнес на шляху цифрової трансформації для того, щоб бути ефективним та конкурентоспроможним. Практична значущість. Даний підхід може бути використаний вітчизняними бізнес-структурами для імплементації цифрової трансформації, що сприятиме підвищенню їх економічного потенціалу, а, отже, і зростанню економіки країни.