ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТОК ЦИФРОВИХ ЕКОСИСТЕМ: ФАКТОРИ УСПІХУ - Седіков, Денис (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті проаналізовано ключові фактори, що впливають на ефективність процесу створення, функціонування та розвитку цифрових екосистем. Автор акцентує увагу на виникненні поняття «екосистема», прикладах його використання в науковій літературі та існуючих трактуваннях цього терміну. Визначено поняття бізнес-екосистеми. Розкрито роль інфраструктури у формуванні екосистеми та запропоновано форму організації управління інфраструктурою. Досліджено фактори виникнення і розвиток цифрових екосистем, розглянуто шляхи їх формування, надано характеристику складнощів створення цифрової екосистеми. У статті розглядаються мережеві цифрові взаємодії, які породжують нову конфігурацію бізнесу ‒ екосистему, яка відрізняється як від фірмових, так і від міжфірмових відносин попереднього типу. Виокремлено типи стратегій створення цифрових екосистем компаній. Проаналізовано переваги та обмеження бізнес-екосистеми, а також застосовність в умовах цифровізації економіки.