УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ НА РИНКУ ТРАНСПОРТНИХ ПАСАЖИРСЬКИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ - Дружиніна, Вікторія; Черніхова, Олена (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті визначено значення функціонування ринку транспортних пасажирських послуг для ефективного забезпечення соціально-виробничого комплексу країни. Надано характеристику та проаналізовано попит та пропозицію ринку пасажирських перевезень, визначено зовнішні та внутрішні чинники, які впливають на ринок транспортних пасажирських послуг. Визначено переваги, недоліки та перспективи ринку пасажирських перевезень за допомогою SWOT-аналізу. Доведено, що задля забезпечення оптимального задоволення потреб населення у якісних, безпечних та комфортних послугах з перевезення важливе ефективне управління логістичними процесами. Логістичними процесами на визначеному ринку є сукупність операцій, що здійснюють управління пасажиропотоками, а також взаємопов’язаними з цим інформаційними, сервісними та фінансовими потоками. Визначено, що управління логістичними процесами на ринку транспортних пасажирських послуг здійснюється через головні функції управління: планування, організації, контролю та мотивації.