ВПЛИВ СОЦІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ НА ЗАГАЛЬНЕ СТАВЛЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ДО ДІЯЛЬНОСТІ - Олійник, Надія (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті проаналізовано системний підхід соціального управління, що здійснюється через цілеспрямований, організований та регульований вплив на колективну діяльність людей, з метою ефективного досягнення загальних результатів. При цьому описано фактори праці, що впливають на задоволення роботою як результат досвіду роботи індивіда. Розглянуто особливості ставлення людини, що відображають переконання та поведінкові тенденції, спрямова¬ні на певних людей або колектив та запропоновано підходи щодо поліпшення передбачення поведінкових процесів. Обґрунтовано важливе ставлення працівника до роботи через відданість організації, зазначено високий ступінь відданості організації. Також схарактеризовано види управлінської етики, що мають вплив на задоволення від роботи та формують особистісні відмінності працівників або групи в проявах етичної поведінки. Узагальнено основні напрями сприяння моральному ке¬рівництву та етичному ставленню на робочому місці.