ФОРМАЛІЗАЦІЯ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ ТА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Зарічна, Надія (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням дослідження тенденцій розвитку та фінансової стійкості банківської системи України в кризових умовах спричинених повномасштабним вторгненням росії. У статті проаналізовано макроекономічне середовище, в якому провадять роботу вітчизняні банківські установи та визначено ризики, які безпосередньо впливають на результативність їхньої діяльності. Досліджено обсяги прибутків банків в період воєнного стану і до його початку. Визначено топ-10 банків за розміром чистого прибутку в загальному прибутку всіх банків країни. Розглянуто зміни у Податковий кодекс щодо оподаткування надприбутків банків, виділено позитивні аспекти. Представлено результати оцінювання фінансової стійкості банківської системи України, складено рейтинг стійкості та надійності банків у 2020-2023 рр. На основі макроекономічного прогнозу продемонстровано альтернативні сценарії (позитивний і негативний) достатності основного капіталу банків у прогнозних періодах 2024-2026 рр.