ОБҐРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ ВІДКРИТТЯ ГОТЕЛЮ (4 ЗІРКИ НА 85 НОМЕРІВ У м. ОДЕСА) - Грищенко, Ігор; Дубина, Катерина (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Опрацювання теоретичних та прикладних основ управління якістю послуг готельного господарства та визначення напрямів його удосконалення (на прикладі готелю «Hotel Sea» 4*, розташованого у м. Одеса). Методика дослідження. У ході дослідження були використані наступні методи: SWOT-аналіз (для визначення сильних та слабких сторін, зовнішніх можливостей і загроз проєктованого готелю); порівняльний аналіз (для здійснення оцінки конкурентоспроможності готелів); абстрактно-логічний (для формування висновків стосовно доцільності функціонування проєктованого спа-готелю). Результати. Запропоновано низку інженерно-технологічних та архітектурно-будівельних рішень при відкритті спа-готелю у м. Одеса та виокремлено основні принципи, які беруться до уваги при спорудженні будівель готелів. Здійснено аналіз конкурентного середовища й оцінено конкурентоспроможність проєктованого готелю. Визначено сильні і слабкі сторони, які буде мати готель «Hotel Sea» 4*, а також зовнішні можливості і загрози його діяльності. Обґрунтовано основні етапи процесу управління конкурентоспроможністю готелю «Hotel Sea» 4*, заснованого на функціях управління. Сформовано пропозиції щодо підвищення рівня конкурентоспроможності спа-готелю «Hotel Sea» 4*. Спрогнозовано економічні результати діяльності готелю й розроблено рекомендації щодо їх покращення. Наукова новизна. Розроблено рекомендації щодо підвищення рівня конкурентоспроможності проєктованого спа-готелю «Hotel Sea» 4*, що буде сприяти зростанню обсягу чистого прибутку готелю «Hotel Sea» 4* до 2030 року. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані в індустрії туризму, яка безпосередньо впливає на формування інфраструктури готельного бізнесу; це сприятиме правильному розподілу наявних ресурсів готельних підприємств з метою отримання максимального прибутку.