УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДАМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА ЗАСАДАХ LEAN-МЕНЕДЖМЕНТУ З МЕТОЮ ПОСИЛЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ - Гладкова, Ольга; Деренська, Яна (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена питанням управління закладами охорони здоров’я на засадах lean-менеджменту з метою посилення їх конкурентних переваг. Авторами визначено вплив концепції ощадного виробництва на посилення конкурентних позицій компанії, проведено аналіз світового досвіду впровадження lean-менеджменту в медичних установах та обґрунтовано необхідність реалізації цих заходів у вітчизняних ЗОЗ. З метою розуміння сутності витрат, на мінімізацію яких повинний бути спрямований lean-менеджмент, було представлено їх систематизацію в системі охорони здоров’я, проведено їх порівняння із втратами у виробництві та визначено напрямки їх зменшення. З метою вдосконалення діяльності черкаського приватного медичного центру на засадах lean-менеджменту було розроблену карта створення потоку цінності для консультативного прийому лікарем. Для формування в закладі корпоративного lean-мислення було запропоновано реалізувати відповідну послідовність дій та створити в медичному центрі корпоративну гру.