ОСОБЛИВОСТІ БЮДЖЕТНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Гордей, Оксана; Новицька, Олена; Левонюк, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2024)
Бюджетні інвестиції у воєнний час в Україні відіграють важливу роль у відновленні економіки та покращенні добробуту населення. Вони дозволяють створити нові робочі місця та стимулювати економічний розвиток. Одним із завдань уряду України є забезпечення бюджетних інвестицій у воєнний час. Це дозволить запобігти повному зупиненню інвестиційних процесів та створити основу для відновлення економіки після завершення війни. У статті проаналізовані доходи місцевих бюджетів та частка міжбюджетних трансфертів у них, а також пріоритетні напрями бюджетного інвестування з боку держави у 2023 р. З’ясовано, що кошти розподіляються між різними секторами, що вказує на різні пріоритети та цілі уряду, але пріоритетом стали таки напрями як ліквідації наслідків збройної агресії рф, підтримка підприємництва та регіональний розвиток. Також у статті проаналізована інвестиційна діяльність держави у розрізі фінансування Державних програм, завдяки яким малий, середні та великий бізнеси отримали доступ до пільгового кредитування і фінансового лізингу. Даний аналіз дозволив зробити висновки, що бюджетне інвестування відіграє надзвичайно важливу роль у воєнний період для підтримки громадян країни так і для бізнесу. Обмежені бюджетні кошти спонукають уряд України до залучення додаткового фінансування як на внутрішніх, так і на зовнішніх фінансових ринках для бюджетного інвестування.