ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КОМПЛЕКСУ МАРКЕТИНГУ ПРИ ФОРМУВАННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Токар, Катерина (Сталий розвиток економіки, 2024)
В умовах нестабільності та мінливості зовнішнього середовища, а особливо в умовах воєнного стану, маркетинг стає ключовим аспектом для досягнення конкурентних переваг суб’єктів господарювання. Застосування маркетингових інструментів у діяльності підприємств є основою системи маркетингу, а управління комплексом маркетингу є головним завданням досягнення його конкурентоспроможності. Дослідження показали, що трактування «комплексу маркетингу» визначається комплексом стратегічних інструментів та дій, що використовуються підприємствами для досягнення своїх маркетингових цілей. Встановлено, що всі нові інструменти маркетингу є або модифікацією класичних «4Р», або характеристиками середовища застосування цих інструментів. Описано нові концепції комплексу маркетингу, такі як «4С», «4А», модель SIVA, «4D», «4Е», а також концепцію «2P + 2C + 3S», які не заміняють концепцію «4Р», проте доповнюють її.