ОБЛІКОВІ АСПЕКТИ ПДВ В БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВАХ - Травінська, Світлана; Мельник, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню та удосконаленню методичних підходів щодо відображення операцій з ПДВ в бухгалтерському обліку бюджетних установ. В даній статті розглянуто сутність податку на додану вартість, особливості застосування різних ставок ПДВ відповідних операцій та їх відображення в обліку; унаочнено особливості порядку формування податкового зобов’язання та податкового кредиту з ПДВ в обліку бюджетних установ; сформовано схему формування розрахунку суми ПДВ бюджетної установи – платника ПДВ з використанням запропонованих субрахунків та аналітичних до них рахунків у робочому плані рахунків державного сектору щодо обліку розрахунків з ПДВ. Це дасть змогу забезпечити зрозумілість відображення, спрощення адміністрування, правильність визначення та сплати ПДВ бюджетними установами, що в цілому дозволить підвищити рівень його ефективності.