«WARSTATE» І «WELFARE STATE»: КОНФЛІКТ ЧИ СИНЕРГІЯ ВОЄННОЇ СТРАТЕГІЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Чалюк, Юлія (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено синергетичний ефект посилення обороноздатності держави, її воєнної міці та підвищення ефективності соціальної політики, рівня соціальної безпеки громадян країни. Застосування багатокритеріального аналізу таких інтегральних індексів, як Індекс загроз безпеці, Індекс біженців та переміщених осіб, Індекс всеосяжної національної влади, а також використання формул розрахунків могутності держави, дозволило простежити вплив війни на соціальну складову, розвиток соціального забезпечення, процес інституціоналізації систем соціального захисту, створення міністерств національного добробуту з метою подолання соціально-економічних наслідків війни. Ідентифіковано українську модель функціонування держави в умовах війни як симбіоз, поєднання ефективної політики соціального захисту населення та посилення військової могутності країни через системну підтримку армії: "міцний тил – міцна армія".