МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ ГОТОВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ДО СТРАТЕГІЧНИХ ЗМІН НА ОСНОВІ НЕЧІТКИХ ДАНИХ - Балан, Валерій (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті розглянуто основні сучасні моделі управління стратегічними змінами з їх адаптацією до оцінювання готовності підприємства до змін. Проаналізовано сутність понять «стратегічна готовність підприємства» та «готовність підприємства до стратегічних змін». Зроблено висновок, що оцінювання готовності до стратегічних змін є однією з найбільш важливих складових проактивного управління змінами на підприємстві. У статті розроблено методичний підхід до оцінювання готовності підприємства до стратегічних змін із використанням нечітко-множинного інструментарію, зокрема методів нечіткого багатокритерійного аналізу. Так, для визначення важливості напрямів оцінювання готовності підприємства до стратегічних змін та відповідних складових використовується нечіткий метод багатокритерійного аналізу ImF SWARA (Improved Fuzzy Stepwise Weight Assessment Ratio Analysis). Метод Fuzzy SAW (Simple Additive Weighting) з відповідною терм-множиною, триангулярними нечіткими числами й трикутними функціями належності застосовано для обчислення нечітких значень рівня готовності підприємства до змін за визначеними напрямами та інтегрального значення для всього підприємства.