ІМПЕРАТИВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Кукушка, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена аналізу імперативів інноваційного розвитку транспортних підприємств, зокрема в контексті транспортної галузі України. Текст статті розглядає поняття «імперативи» в контексті інноваційного розвитку транспортної галузі, пояснює, що це обов’язкові або важливі фактори, які визначають необхідність інновацій у цій галузі. Вказано, що такими імперативами є: зростання обсягів перевезень, питання екології, конкуренція та технологічні зрушення. Зазначено, що один з головних імперативів полягає в необхідності створення нових, більш продуктивних транспортних моделей, де вантажі та пасажири доставляються до місця призначення за допомогою найбільш ефективних видів транспорту. Це означає переосмислення транспортної системи і використання різних видів транспорту, які оптимально відповідають конкретним завданням. Іншим імперативом є необхідність покращення енергоефективності транспортних засобів, впровадження екологічних видів пального та двигунів, оптимізація мультимодальних логістичних схем і використання ресурсоефективних видів транспорту для перевезення великих вантажів на великі відстані. Зазначено, що українська транспортна галузь повинна активно адаптуватися до глобальних цифрових тенденцій, включаючи впровадження інтелектуальних систем, автоматизацію та цифрову трансформацію. Ще одним ключовим імперативом є зменшення негативного впливу транспорту на навколишнє середовище шляхом розвитку та впровадження зелених технологій та інновацій в сфері транспорту. Доцільним є розвиток кіберзахисту та використання штучного інтелекту, з метою виявлення загроз, покращення безпеки на дорогах через технології для уникнення аварій, розвиток безпечних інфраструктурних рішень та впровадження системи взаємодії між транспортними засобами та інфраструктурою (V2X), що дозволяє обмінюватися інформацією для безпечної їзди та попередження небезпек. У статті також обговорюються такі аспекти як мультимодальність, супутникова навігація, інтелектуальні транспортні системи та використання інформаційних технологій. Тож, стаття містить рекомендації для вирішення інноваційних завдань у транспортній галузі, враховуючи особливості та виклики, з якими стикаються транспортні підприємства в Україні.