ПОДАТКОВЕ СТИМУЛЮВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ, ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ - Чаплигін, Олександр; Чаплигіна, Мар’яна (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті розглядається роль податкових стимулів у сприянні енергоефективності на загальнодержавному та місцевому рівнях. Зазначається, що хоча податкові стимули можуть стимулювати інвестиції у енергоефективність, важливо враховувати їх ефективність лише для певних видів підприємств та необхідність комплексного застосування різних інструментів стимулювання. Визначено місце податкових інструментів в системі стимулювання енергоефективних інвестицій. Показано переваги податкового стимулювання в порівнянні з іншими видами стимулювання. Проаналізовано досвід країн Європи, у використанні податкових стимулів для підтримки інвестицій в енергоефективні проекти. Виділено переваги та недоліки такого підходу, зокрема важливість простоти адміністрування та адекватності заходів пільгового оподаткування. Запропоновано класифікацію податкових інструментів з метою оптимізації розподілу доходів та сприяння інтересам різних сторін.