СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ІННОВАЦІЙНО-КРЕАТИВНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ - Васюткіна, Наталія; Андрієнко, Марія; Самітов, Роман (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті акцентовано увагу на змісті стратегічного управління, визначено місце людських ресурсів у його ключових підходах. Проаналізовано сучасні концепції управління людськими ресурсами. Це дозволило визначити місце інноваційно-креативних компетенцій в розвитку підприємств. Аргументовано авторську позицію, щодо «стратегічного управління людськими ресурсами на основі інноваційно-креативних компетенцій», під яким розуміється модель перспективного управління підприємством шляхом узгодження системи технологій та методів впливу підприємства на своїх співробітників задля повного використання їх потенціалу для досягнення стратегічної мети діяльності. У статті запропоновано концептуальний підхід до стратегічного управління людськими ресурсами підприємства на основі інноваційно-креативних компетенцій, основними елементами якого є: мета, завдання, передумови, принципи, методи, стратегії, об’єкти, суб’єкти, концептуальні засади формування інноваційно-креативних компетенцій, як результат підвищення рівня розвитку підприємства.