ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЗА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ НАПІВФАБРИКАТІВ ТИТАНОВИХ СПЛАВІВ ДЛЯ АВІА- ТА РАКЕТНО-КОСМІЧНОГО МАШИНОБУДУВАННЯ - Силенко, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Економічне обґрунтування доцільності запровадження у практиці вітчизняних підприємств технології виробництва титанових сплавів на основі методів порошкової металургії за інтенсивної пластичної деформації. Методика дослідження. Під час проведення дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: системний підхід – при виявленні економічного ефекту за результатами реалізації інноваційного проекту з виробництва напівфабрикатів (прутків) складнолегованих титанових сплавів малого діаметру; логічний метод ‒ при калькулюванні собівартості їх виготовлення за технологією інтенсивної пластичної деформації методом гвинтової екструзії; метод компаративного аналізу ‒ при порівняльному оцінюванні економічного ефекту за результатами реалізації інноваційного проекту з виробництва вказаних напівфабрикатів. Результати. Обґрунтовано доцільність прийняття рішення щодо надання життя інноваційному проекту з виробництва напівфабрикатів (прутків) складнолегованих титанових сплавів малого діаметру, виготовлених за технологією інтенсивної пластичної деформації за методом гвинтової екструзії. Наукова новизна. Проведено компаративний аналіз очікуваного економічного ефекту за результатами реалізації інноваційного проекту з виробництва напівфабрикатів (прутків) складнолегованих титанових сплавів малого діаметру, виготовлених за технологією інтенсивної пластичної деформації за методом гвинтової екструзії. Практична значущість. Основні положення даного дослідження у формі практичних рекомендацій можуть бути використані при прийнятті рішення щодо поліпшення ресурсозабезпечення вітчизняних підприємств авіа- та ракетно-космічного машинобудування напівфабрикатами (прутків) складнолегованих титанових сплавів малого діаметру.