ПРОЄКТНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИМИ ГРОМАДАМИ В УМОВАХ ВИКЛИКІВ ВІЙНИ - Проскура, Володимир; Зарічна, Олена; Кашин, Артем (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті обґрунтовано важливість впровадження проєктного підходу до управління територіальними громадами в умовах викликів війни на засадах систематизації досвіду громад та попередніх наукових досліджень. Надано теоретичне узагальнення поняття «проєктне управління» та «управління проєктами», адаптовано понятійний апарат до тематики дослідження. Визначено та обґрунтовано пріоритети в управлінні територіальними громадами в умовах ризику та нестабільності, пов’язаних з війною. Окреслено основні характеристики та ознаки сучасного проєктного підходу до управління, наведено принципи управління територіальними громадами в умовах посилених ризиків та викликів війни. Визначено роль проєктної команди, продемонстровано різницю між робочими та проєктними групами. Враховуючи відсутній попередній досвід застосування проєктно-програмного підходу в управлінні територіальними громадами, запропоновано механізм його впровадження в умовах викликів війни. Представлено схему оцінки «проєктної зрілості» органів місцевого самоврядування яка дозволяє оцінити їх готовність до ефективного управління діяльністю з урахуванням проектного підходу. Зроблено висновки про ефективність застосування проєктного управління в місцевому самоврядуванні України, а особливо в умовах війни.