ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЦЕНТРІВ ПРИБУТКУ ДИВЕРСИФІКОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Козик, Василь; Кособуцький, Микола (Сталий розвиток економіки, 2024)
Розглянуто засади створення центрів прибутку диверсифікованих підприємств як координаційного органу фінансово-економічної діяльності, формування та розподілу фінансових результатів від їх поточної діяльності для забезпечення ефективної взаємодії між бізнес одиницями як всередині диверсифікованого підприємства, так і з бізнес одиницями інших підприємств. Встановлено, що для забезпечення ефективної взаємодії структурних складових диверсифікованих підприємств центри прибутку потрібно формувати таким чином, щоб їх дані можна було співставляти між собою за ключовими елементами. Окреслено проблеми функціонування диверсифікованих підприємств та уточнено місце формування і запропоновано типи центрів прибутку з урахуванням основної цілі їх функціонування. Виділення пропонованих центрів прибутку дозволить їм оперативно збирати, опрацьовувати та приймати відповідні рішення при зміні умов функціонування цих структур.