УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ У КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЯХ - Ліпич, Любов; Радіщук, Тамара (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена ідентифікуванню сутності креативних індустрій та основних підходів до управління людським капіталом, якому притаманні мобільність, різнобічність, широкий спектр компетенцій. Встановлено, що креативна економіка сприяє розвитку інновацій, підтримує підприємництво та створює нові ринки, сприяючи економічному зростанню. Перевагою креативної економіки є вміння генерувати оригінальні ідеї та перетворювати їх в економічний капітал та продукт. Вона базується на креативних індустріях (види економічної діяльності, метою яких є створення доданої вартості і робочих місць через культурне (мистецьке) та/або креативне вираження). Креативні індустрій сприяють зниженню рівня безробіття; орієнтовані на малий бізнес; ефективно проявляються в середовищі окремих міст; поєднують науку і мистецтво, креативність та інновації; стирають кордони між країнами; сприяють створенню унікальних ідей; ґрунтуються на творчості, креативності, моральності, толерантності, доброті, оптимізмі, відкритості, комунікабельності. Доведено, що управління людським капіталом у креативних індустріях має бути націлене на створення сприятливого середовища для творчості та інновацій, а також на розвиток унікальних навичок та потенціалу працівників. До ключових аспектів управління людським капіталом належать: стимулювання творчості (створення сприятливого середовища, для розвитку ідей; застосування гнучких графіків роботи; забезпечення доступу до ресурсів і технологій), розвиток креативних навичок, комунікація та взаємодія (забезпечення ефективного обміну ідеями та інформацією; створення просторів для спільної творчості та взаємодії між різними підрозділами), гнучкість та адаптивність (впровадження адаптивних методів управління, які враховують специфіку креативної роботи), створення ефективних мотиваційних систем, управління талантами (систематична ідентифікація та розвиток талантів у колективі; забезпечення системи розвитку кар’єри для заохочення та утримання талановитих працівників). Обґрунтовано, що методами планування та управління кар’єрою працівників компаній креативних індустрій є управління талантами, менторство та коучинг.