ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ: ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕГУЛЮВАННЯ - Назаров, Нікіта; Назарова, Галина (Сталий розвиток економіки, 2024)
В статті розглянуті проблеми, пов’язані з реалізацією прав і можливостей жінок і чоловіків у формування людського капіталу на ринку праці та пошук шляхів їх вирішення на основі досягнення гендерної рівності. Проведено аналіз теоретичних аспектів виникнення та розвитку концепції гендерної рівності в суспільстві. Визначено важливість зменшення гендерної нерівності на ринку праці, здійснено аналіз процесів реалізації рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в умовах функціонування національного ринку праці. Запропоновано шляхи усунення гендерної нерівності у формуванні людського капіталу. Визначено принци гендерної політики, які формують сучасну європейську ідеологію рівності, серед яких: обов’язковість забезпечення гендерної рівності при розробці та реалізації програм і проектів, доступ жінок до прийняття рішень на всіх рівнях, забезпечення рівноправної участі чоловіків і жінок як рівноправних суб’єктів в економічних, соціальних і культурних процесах, партнерство між жінками та чоловіками на основі принципів паритетної демократії. Проведено аналіз основних нормативно-правових актів України, спрямованих на досягнення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, визначено їх сильні та слабкі сторони та можливість реалізації задекларованої політики гендерної рівності на практиці.