РОЗВИТОК ПРЕДИКТИВНОЇ АНАЛІТИКИ В ОБЛІКОВОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА - Пилипенко, Андрій; Тирінова, Марія (Сталий розвиток економіки, 2024)
Успішне ведення сучасного бізнесу можливо лише за умови формування належної системи забезпечення його безпеки, заснованої на поєднанні досвіду господарювання, консолідації значних обсягів даних бухгалтерського обліку з відомостями інших джерел з подальшим прогнозуванням сценаріїв розвитку на цьому підґрунті. Метою статті постав розвиток теоретико-методичних засад організації інформаційно-аналітичного забезпечення управління економічною безпекою підприємства та розширення функціональності облікового процесу. В рамках обґрунтування гіпотези дослідження розглянуто потрібні зміни в організації облікового процесу в розрізі можливих напрямів застосування предиктивної аналітики щодо підтримки заданого рівня економічної безпеки підприємства. Методологічний базис дослідження склали мова моделювання бізнес-процесів BPMN та ймовірнісні мережі Байса, реалізовані у програмному комплексі Netica. З застосуванням BPMN здійснено регламентацію залучення розширеного аналітичного інструментарію до контурів управління економічною безпекою підприємства. За допомогою мереж довіри забезпечено обґрунтування та реалізація економічно безпечного стратегічного вибору підприємства.