ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ФІНАНСОВО-КРЕДИТНОЇ ПІДСИСТЕМИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Бірюк, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено та обґрунтовано поняття фінансово-кредитної підсистеми в умовах цифровізації. Проаналізовано структуру компонентів фінансово-кредитної підсистеми та принципи її побудови, до яких віднесено взаємодоповнюваність та узгодженість. За функціональним напрямом аналізу фінансово-кредитної системи до її базових функцій віднесено подолання проблеми недосконалої інформації та зменшення транзакційних витрат суб’єктів економічної діяльності. У випадку фінансово-кредитної підсистеми як платформної бізнес моделі базовою трансакцією є трансформація ресурсів з різними характеристиками. Аналіз економічного змісту трансформацій функцій фінансово-кредитної системи під впливом фінансових інновацій, надало можливість визначити напрями розвитку регулювання, вдосконалення фінансової політики для забезпечення повноти реалізації стимулюючого потенціалу фінансово-кредитної підсистеми щодо забезпечення економічного розвитку.