ГРАНТИ ПРОГРАМИ EENERGY ДЛЯ ПІДТРИМКИ УКРАЇНСЬКИХ БІЗНЕС-КОМПАНІЙ НА ЗАХОДИ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ - Кобеля-Звір, Мар’яна (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено грантові можливості Програми EENergy, що фінансується Програмою єдиного ринку Європейського Союзу (ЄС) і впроваджується за підтримки Європейської мережі підприємств (EEN). Продемонстровано: українські малі та середні підприємства (МСП) мають право, як і підприємства з країн ЄС, отримати підтримку Програми EENergy на заходи з виявлення своїх потреб у енергоефективності та реалізації відповідного плану дій для задоволення цих потреб. У дослідженні акцентовано: 900 бенефіціарам із країн ЄС та з України в тому числі буде забезпечено фінансові гранти в розмірі до 10 000 євро; кошти, надані EENergy, мають використовуватися для реалізації заходів, які призведуть до підвищення енергоефективності МСП-бенефіціара. Наголошено: метою профінансованої грантом діяльності повинно бути досягнення 5% скорочення споживання енергії. У статті продемонстровано, що бенефіціари можуть отримати підтримку програми у трьох категоріях: інвестиції, консультації, навички та навчання. Окреслено основні етапи участі у відкритому конкурсі програми, а саме: визначення плану дій EEN шляхом обов’язкової оцінки з місцевим радником зі сталого розвитку EEN; подання заявки на грант EENergy; підтвердження заявки відповідальним радником зі сталого розвитку EEN; перевірка прийнятності та надання звітів про порівняльні показники для всіх відповідних фірм; відбір бенефіціарів для фінансової та консультативної підтримки; реалізація дії; звітування та документування дії та обмін відповідними даними про результати; виплата гранту. У статті наголошено: у результаті відбору всі МСП будуть розподілені на «усі бенефіціари» і «профінансовані бенефіціари». Зазначено, що через 2 роки Проект EENergy розподілить 9 мільйонів євро у формі понад 900 грантів для малих і середніх підприємств по всій Європі для участі в діяльності, закупівлях або інтеграції, які покращать їхні загальні витрати на енергію мінімум на 5%. Підсумовано: у довгостроковій перспективі підтримані Програмою EENergy проекти повинні сприяти прискоренню переходу до вуглецевої нейтральної економіки країн ЄС та нашої держави зокрема.