ЕКОСИСТЕМНИЙ ПІДХІД В ДОСЛІДЖЕННІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Поплавська, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена вивченню сутності екосистемності соціально-економічних систем (СЕС) та можливостей застосування екосистемного підходу для їх дослідження в умовах глобальної нестабільності. В роботі представлено авторське розуміння екосистемності СЕС, що проявляється через ознаки: самостійність та взаємозалежність всіх учасників, акторів ринку; спроможність окремих акторів ініціювати нові та змінювати загально прийняті правила взаємодії; неперервність взаємодії та взаємовпливів усіх учасників; нерозривність понять життєздатність системи та зовнішнього і внутрішнього її середовища, інші. Запропоновано визначення дефініції «екосистемний підхід» у вузькому та широкому сенсі, виокремлено його принципи у дослідженні СЕС. Названі ключові напрямки вивчення екосистемності СЕС. Визначені детермінанти адаптивності та розвитку СЕС: ресурсність, компетентність та свідомість, цілі та мотиви акторів.