ПРОЦЕНТНИЙ СВОП У КОРПОРАТИВНОМУ УПРАВЛІННІ - Бур’янов, Валентин; Куліш, Ганна (Сталий розвиток економіки, 2024)
Розвиток фінансових ринків обумовлює необхідність використання своп контрактів, враховуючи актуальність співпраці вітчизняних корпорацій з іноземними партнерами в післявоєнному відновленні економіки України. Мета статті полягає у критичному огляді та обґрунтуванні використання своп контрактів та розробці методологічних підходів щодо визначення економічної доцільності їх використання у вітчизняній практиці фінансового управління. В статті доведено, що хеджування ризиків за допомогою свопів є дієвим механізмом, який, на жаль, не має широкого застосування в корпоративному секторі України, на відміну від зарубіжної корпоративної практики. Обґрунтовано недоліки існуючого в Україні механізму проведення аукціонів з своп контрактів, що негативно позначилося на розвитку цього сегменту фінансового ринку і використанні його інструментів. Розроблена авторська методологія визначення економічної доцільності проектів, що передбачає виведення агрегованого показника NPV за всіма сценаріями ринкових змін, з урахуванням вірогідності настання кожного з таких сценаріїв.