ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Пілецька, Саміра; Клюс, Ірина; Білоус, Наталя (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена особливості формування стратегії розвитку підприємства в умовах макроекономічної нестабільності. Мета статті полягає у встановленні особливостей стратегії розвитку підприємства в умовах макроекономічної нестабільності та визначення особливостей її формування. Узагальнюючи наукові підходи до розуміння економічного змісту категорії «стратегія розвитку», зроблено висновок, що для підприємства це чітко продумані цілі та завдання, досягнення яких забезпечить сформовані обсяги ресурсного потенціалу з урахуванням конкурентних позицій на ринку продукції чи послуг. Зазначено, що процес формування стратегії розвитку підприємств є сукупність логічно взаємозалежних дій, направлених на формування певних моделей діяльності, які є стратегією розвитку та виступає у вигляді систематизованого послідовного виконання функціональних операцій, які дають специфічний результат, а саме стратегію розвитку підприємства. Визначені основні етапи розробки стратегії розвитку підприємства. Обґрунтовано, що для того, щоб стратегічний процес не був виключно формальною процедурою, його необхідно направити на вирішення практичних завдань, забезпечити його відповідність таким критеріям, як простота розуміння; використання лише тих управлінських процедур, які є функціонально значущими та відповідають особливостям управлінської політики підприємств.