КРЕДИТНИЙ ПОРТФЕЛЬ УКРАЇНСЬКИХ БАНКІВ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ЕФЕКТИВНЕ ФОРМУВАННЯ ТА МІНІМІЗАЦІЯ РИЗИКІВ - Шалигіна, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням формування, діагностики та мінімізації ризиків кредитного портфелю банківських установ під час війни в Україні. Досліджені теоретичні основи формування кредитного портфелю, визначені його основні типи, а також представлена класифікація основних груп та видів факторів кредитних ризиків в банках. Представлені найбільші кредитні портфелі українських банків як в розрізі їх клієнтів (фізичних та юридичних осіб) так і в цілому. Визначено, що в цілому кредитні портфелі банків зменшилися із запровадженням НБУ наджорсткої монетарної політики та високих кредитних ризиків через війну в Україні. В статті проведена детальна діагностика формування кредитного портфелю АКБ «Індустріалбанк», його загальної структури, за видами діяльності, динаміки частки непрацюючих кредитів (NPL) в його кредитному портфелі за 2020-2022 р.р., а також запропоновані напрямки мінімізації ризиків.